AMONYAK TANK İZOLASYONU
Isıtma, soğutma, iklimlendirme, sıcak ve soğuk su temini sistemleri, enerji tüketimini minimumda tutarken sistemleri, boruları, insan sağlığını ve güvenliğini korumak için yüksek kaliteli, güçlü, sürdürülebilir ve yangına dayanıklı yalıtıma ihtiyaç duyar. Yalıtım malzemelerinin en önemli özelliği ısı transferini engelleme özelliğidir. Amonyak tank izolasyonu sayesinde çok düşük iletkenlik ile mükemmel ısı yalıtım özelliklerine sahip olunabilir.
Basit ve kombine versiyonlarda amonyak tank izolasyonu, ham petrol ve akaryakıt pompalamak için boru hatlarında, petrol ürünleri (benzin ve gazyağı) depolama tanklarında hem de bireysel izolasyonda ısı yalıtımı ve korozyon önleyici malzeme olarak başarıyla kullanılır. Gaz kompresörü türbinleri ve diğer proses ekipmanları için de amonyak izolasyonu kullanılır.
Özellikle petrol ile doldurulmuş olan tankların güneş ışığından aşırı ısınmaya karşı korunması amacıyla izolasyon kullanılır. Bu petrol ürünlerinin kaynama noktası yaklaşık 40 C’dir. En sıcak iklimin olmadığı bölgelerde bile, yaz aylarında metal 80 C’ye kadar ısınabilir, bu da tank ve kapların içeriğinin buharlaşmasına neden olur. Zorunlu kayıplar toplamın %40’ına kadar ulaşabilir. Amonyak, sülfürik asit, stiren ve petrokimya endüstrisinde kullanılan diğer reaktif sıvılaştırılmış gazlar için depolama tanklarının ısı yalıtımı sorunu da daha az acil değildir.
Akaryakıt, dizel yakıt, bitüm vb. maddeler için depolama tanklarının tercih edilmesi durumunda, büyük önem taşıyan ortaya çıkan ısı yalıtım kaplaması sağlanmalıdır. Malzemenin sıvı kıvamı, özellikle özel yüksek basınçlı boyama ekipmanları kullanıldığında kısa sürede sorunlu alanların izole edilmesini sağlayarak yüzeye sıkı bir uyum sağlar ve “soğuk köprüler” oluşmasını engeller.
Petrol ve gaz kompleksi ve petrokimya üretim tesislerinde amonyak tank izolasyonu kullanılması, yangın ihtimalini tamamen ortadan kaldırır ve arıtılmış tankların üretim döngüsünden çıkarılması ihtiyacına da neden olmaz.
Petrol ve gaz üretim ekipmanlarının metal yüzeylerindeki yoğuşmayı gidermek için amonyak tank izolasyonu kaplamanın kullanılması son derece önemlidir. Düşük ısı transferine sahip küçük kalınlıkta (1,5 – 2 mm) izole termo boyası, özellikle Uzak Kuzey’in petrol üreten bölgeleri için önemli olan, hızla buza dönüşen kondensat oluşumunu önemli ölçüde azaltır.
Tank İzolasyonu Avantajları Nelerdir?
Yalıtımsız açık hava depolama tankları her zaman gerektiği gibi çalışmaz. Ancak, üzerlerine Amonyak tank izolasyonu takarak endüstriyel tankların daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Avantajları;
Tank Performansını İyileştirir
Açık depolama tankları, depolanan malzemeler veya sıvılar için her zaman mükemmel bir ortam oluşturamaz. Performanslarını etkileyebilecek farklı hava koşullarıyla uğraşmak zorunda kalırlar. Sıcak havalarda bir tankın içindekiler aşırı ısınmaya maruz kalabilir ya da kış aylarında donabilirler. Tank bu duruma yardım edemez, ama ısı ve soğuğu emer ve aktarır.
Metal tanklar ayrıca yağmura maruz kaldıkları için korozyon sorunları da geliştirebilirler. Su, pas lekeleri veya çatlaklardan bir tanka girerse, içeriği nem veya rutubet sorunlarına neden olabilir. Bir tank, sıcaklık kontrollü malzemeleri veya sıvıları depolarsa, gerekli proses kontrol sıcaklıklarını her zaman koruyamaz. Kullanmadan önce sıvıyı soğutmak veya ısıtmak gerekebilir. Sıvının doğru sıcaklığa ulaşmasını beklemek gerekiyorsa, bu işlemin zaman maliyeti de vardır.
Amonyak tank izolasyonu yapılırsa, termal verimlilikleri artar. Yalıtım, doğru iç sıcaklığı koruyabilmeleri için dış ısı ve soğukla başa çıkmalarına yardımcı olur. Ayrıca tank içeriği bozulmaz veya hasar görmez. Yalıtım, yüzeyin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturur.
Daha Az Enerji Kullanımı
Yalıtımsız bir tank içindekileri doğru sıcaklıkta tutamıyorsa, dalgalanmaları telafi etmek için daha fazla enerji kullanmak gerekebilir. Örneğin, depoda çok fazla soğuyan sıvıları ısıtmak gerekir ya da çok fazla ısınırlarsa onları soğutmak gerekir. Bu ekstra adım genellikle enerji kullanımını ve maliyetlerini artırır. Tank, termal olarak verimli değilse, ısı kaybında da enerji harcar. Tanklara dış yalıtım eklediğinde, daha enerji verimli hale gelirler. Sıcaklık sorunlarını yönetmek için ekstra güç kullanmaya gerek kalmaz. Tank, optimum iç sıcaklığını daha etkin bir şekilde korur.
Tankın Çalışma Ömrünü Uzatır
Dış mekan tankları bazen iç mekan alternatiflerinden daha hızlı hasar görür veya aşınır. Yağmur, güneş, don ve kar, bir tankın yüzeyini etkileyebilir. Örneğin, metal tanklar birkaç yıl sonra paslanmaya başlayabilir. Bu pas, başlangıçta kozmetik bir sorun olabilir, ancak sonuçta tankın yüzey bütünlüğünü tehlikeye atacaktır. Tankları iyi durumda tutmak için düzenli onarım ve bakım çalışmaları yapmak gerekebilir. Bir sorunu çözmek için bir tankı boşaltmak gerekiyorsa, aynı zamanda arıza süresi maliyetleriyle de uğraşmak gerekebilir. Bir tankta yalıtım kullanılırsa, genellikle çalışma ömrü uzatılmış olur.
Amonyak Tank İzolasyonu Yöntemleri
Amonyak tank izolasyonu yöntemleri, ekipman arızası veya operatör hatası olsa bile etkili kalan yöntemlerdir. Bu teknikler sadece gemiler, borular ve amonyak tank izolasyonu için değil, aynı zamanda pnömatik ve hidrolik ekipmanlar için de geçerlidir.
Boru Jaluzi: Panjur proses boruları ile gerçekleştirilir. Bir işlemin bölümleri arasında pozitif izolasyon sağlar. Çoğu panjur, çizgi veya gözlük tipindedir.
Gözlük Perdeleri: Bir flanş rutin olarak kapatılacaksa, bir gözlük perdesi takılabilir. Bir bölüm kapalı ve diğer bölüm açık olan bir çift gözlük veya 8 numarasına benzer.
Amonyak tank izolasyonu ve diğer hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için, bizi arayabilirsiniz.