Vana Yalıtımı
Vana ekipmanları sürekli bakım ister. Dış ortamdaki unsurlardan da olumsuz bir şekilde etkilenirler. Bu yüzden vana yalıtımı önemlidir ve en iyi şekilde yapılması gerekir.
Vana Yalıtımı Nedir
Vana ceketi olarak da adlandırılan yalıtım uygulaması, özel malzemeler kullanılarak yapılır.
Bu malzemelerin bir araya getirilerek vanalar üzerinde işlenmesine, vana yalıtımı uygulaması adı verilir.
Neden Yapılır
Vana izolasyonu, verimi artırmak için ve özellikle sıcaklık değerlerinin önemli olduğu durumlarda uygulanır.
Vana yalıtımı uygulaması da aslında vana bakım işleminin bir parçasıdır. Çıkarılabilir yalıtım malzemelerinin kullanılması tercih edilir. Çünkü bu şekilde bakım yapılması daha kolaydır.
Nasıl Yapılır
Sürekli bakım gerektirdiğinden dolayı, geleneksel yalıtım malzemeleri yerine, kolaylıkla sökülüp takılabilen yalıtım malzemeleri kullanıyoruz.
Vana izolasyonu işlemine başlamadan önce ne kadar malzeme gerekir, kaç adet vanaya uygulama yapılacak gibi unsurlar belirlenir.
Daha sonra uygulamanın yapılacağı yere malzemeler getirilir ve çalışma başlatılır.
Tüm vanalar tekniğine göre yalıtım işlemine tabi tutulduktan sonra kontrolleri gerçekleştirilir.
Kontrol işlemi tamamlandıktan sonra iş müşteriye teslim edilir.
Avantajları Nelerdir
Yalıtım ceketi uygulamalarının avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Tekniğine uygun yapıldığında uzun ömürlüdür.
- %90’a varan tasarruf sağlanabilir.
- Çevre dostudur.
- Üstün fiziksel dayanıma sahiptir.
- Düşük ve yüksek ısı kazancı sağlar.
- Tüm vana yalıtımı uygulamalarımız, firmamız garantisi altındadır.
Nerelerde Kullanılır
Buhar hatları ve sıcak su hatlarında kullanılan vanalarda uygulanır. Dış ortamda bulunması zorunlu olan petro kimya tesislerinde ve kollektör hatlarındaki vanalarda da vana yalıtımı uygulaması kullanılır.
Ayrıca:
- Petrol rafinerilerinde,
- Gaz işletmelerinde,
- Her türlü savunma ekipmanlarında,
- Yemek fabrikalarında,
- Yağ fabrikalarında,
- Buhar ile enerji üreten tesislerde,
- Tekstil fabrikalarında,
- Plastik üreten fabrikalarda,
- İlaç tesislerinde.
Vana Yalıtılmazsa Ne olur
Vana ekipmanı yalıtım yapılmadığında, yüzey alanı ölçüsünde ısı kaybına uğrar. Mesela DN 100 çapında bir glob vanamız olsun. 160 derece sıcaklıkta içinde bir akışkan olduğunu varsayalım. Eğer bu vana malzemesinde yalıtım yapılmazsa, ortalama olarak 1.199 Watt ısı kaybı meydana gelir. Bu enerji miktarı ise 629 m3 yani yaklaşık 500 TL parasal kayıp anlamına gelir.
Herhangi bir tesiste bu vanalardan yüzlercesi olduğunu düşünecek olursak, parasal kaybın ne kadar büyük olduğunu anlayabiliriz.
Termal kamera görüntüleriyle vanalardaki ısı derecesi ölçülebilir. Böylece vanaların ihtiyacı olan yalıtım uygulamasının önemi daha iyi anlaşılabilir.
Vana Ceketlerinin Tipik Özellikleri
Yazımızın ilk başlarında, giyilebilir vana ceketlerinden söz etmiştik. Geleneksel yalıtım uygulamalarına göre, çıkarılıp takılabilen yalıtım ceketleri daha avantajlıdır.
Çünkü vana yapıları sürekli olarak bakım ister. Daha sonradan çıkarılması sorun olacak yalıtım malzemelerinin kullanılması istenmez.
0 derece ile 200 derece aralığındaki ısılarda silikon esaslı cam elyaf kumaştan yapılan vana yalıtımı ceketleri kullanılır.
Ceketin boğma kısımlarında ise yanmaz kevlar maddesi ve paslanmak çelik telli iplik malzemesi kullanılır. Daha doğrusu malzemenin dikiş kısımları bunlardan oluşmaktadır.
Vana yalıtımı ceketleri, geleneksel taş yünü ya da cam yünü malzemelerine göre daha avantajlıdır. 1/3 oranında daha incedir ve dar alanlarda çalışılmasına müsaade eder. Bakım ve montaj aşamasında işçilikten kazandırır.
Deformasyona karşı son derece dayanıklıdırlar. Defalarca sökülüp takılabilir. Kolayca aşınmaz ve uzun ömürlüdür.
ISM Yalıtım Vana Ceketleri
Kolayca çıkarılabilir ve takılabilir vana ceketlerinin yalıtım işlemini uyguluyoruz. Detaylı bilgi için bizlere web sayfamızın iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca diğer yalıtım hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgileri, blog ve hizmetler sayfamızdan takip edebilirsiniz.