Havalandırma İzolasyonu

Havalandırma İzolasyonu

Havalandırma İzolasyonu

Sanayi bölgelerinde ve kalabalık yerlerde kirlik havanın dışarıya atılması gerekir. Havalandırma izolasyonu yapılan havalandırma kanallarının görevi budur. Kirli havanın dışarı atılması, insan sağlığı açısından önemlidir.

Havalandırma İzolasyonu Nedir

Dışarıdan gelebilecek kötü koku ve kimyasal bazlı uçucu maddelerin iç ortamlara girişini, havalandırma kanalları engeller. Bu kanalların her türlü yalıtım işlemlerine ise havalandırma izolasyonu adı verilir.

Türleri Nelerdir

Görev ve yapıları itibariyle havalandırma izolasyonu üç kısma ayrılır. Ayrıca hava kanalı izolasyon malzemeleri yapısına göre de izolasyon türleri değerlendirilir.

Taş Yünü Kullanılarak Yapılan Yalıtımlar

Havalandırma kaplaması taş yünü olan yalıtım türüdür. Isı ve ses yalıtımında kullanılırlar. Kullanılan malzemenin bir yüzü alüminyum folyo, diğer yüzü ise taş yünü adı verilen ve levhalar halinde üretilen gözenekli malzemedir.

Özellikle soğuk kanal yalıtımında yoğuşma riskine karşı kullanılırlar. Havalandırma kanallarında kullanılan bu yalıtım malzemesi aynı zamanda ses yalıtımını da sağlar.

Uygulama yapıldıktan sonra folyo bantlarla sabitlenir.

Havalandırma Kauçuk İzolasyon

Kauçuk malzemesi sanayi ve inşaat sektöründe koruyucu olarak kullanılır. Aynı şekilde havalandırma kauçuk izolasyon uygulaması, havalandırma kanallarının korunması ve aynı zamanda ses yalıtımının sağlanması için tercih edilir.

Kauçuk malzemesi aynı zamanda iklimlendirme ve soğutma kanallarında da kullanılır.

Yalıtım uygulanacak hava kanalıyla malzeme arasında boşluk olmayacak şekilde uygulanır. Bu işlem için özel olarak imal edilen yapıştırıcı malzemeler kullanılır.

Poliüretan Malzemelerle Yapılanlar

Polüretanlar, hem sanayi sektöründe, hem de inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak sıklıkla kullanılır.

Havalandırma izolasyonu işlemlerinde de yalıtım malzemesi olarak tercih edilirler.

Köpük halinde üretilirler. Eğer bu malzeme güneş alan bir konumda kullanılacaksa, güneşe karşı korunması sağlanmalı, ilave yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır.

Havalandırma Kaplama

Yukarıda saydığımız malzemeler, havalandırma kaplaması olarak kullanılır. Her birinin uygulanış biçimi ve kullanılan malzemeler farklıdır.

Ama aynı prensiplere göre uygulanırlar.

Nasıl Uygulanır

Havalandırma izolasyonu aşağıdaki aşamalara göre uygulanır:

  • Uygulamanın yapılacağı alan incelenir. Fizibilite çalışması gerçekleştirilir.
  • Ne kadar malzeme gidecek, kaç personel çalışacak, ne kadar zaman gerekir gibi soruların cevapları bulunur.
  • Tüm güvenlik önlemleri, uygulama başlamadan önce alınır.
  • Daha sonra sarf malzemelerde dahil olmak üzere, uygulamanın yapılmasında kullanılacak olan malzemelerin tamamı, çalışma alanına getirilir.
  • Şartname ve teknik kurallara göre çalışma gerçekleştirilir.
  • Kanal yüzeyi ile yalıtım malzemesi arasında hiçbir boşluk olmaması gerekir.
  • Kanalların duvar ile bitim yerlerine ayrıca farklı yalıtım malzemesi uygulanır.
  • Tüm işlemlerden sonra teknik kontroller gerçekleştirilir.
  • Kontroller gerçekleştirildikten sonra iş teslim edilir.

Nerelerde Kullanılır

AVM merkezlerindeki havalandırma kanallarında izolasyon malzemesi kullanılır. Sanayi bölgelerinde havalandırma ihtiyaçlarının olduğu alanlarda yapılan kanallarda da yalıtım uygulaması gerçekleştirilir.

Soğuk hava depolarında bulunan kanallarda da aynı işlem uygulanır.

Kanal izolasyonu, büyük marketler ve sinema salonları gibi kalabalığın olduğu yerlerde yapılır.

Avantajları Nelerdir

Isı veriminin sağlanması ve hava sirkülasyonunun sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilmesi önemlidir.

AVM, Sinema ve Tiyatro gibi kalabalık alanların bulunduğu yerlerde insanlar ortama karbondioksit salgılar. Ayrıca bu tür yerlerde yapılan faaliyetler sonucunda, hava kalitesi bozulur. Havada asılı halde bulunan birçok toz ve partikülün ortamdan uzaklaştırılması gerekir.

Havalandırma kanalları yukarıda saydığımız olumsuz durumların engellenmesi ve temiz havanın sürekli olarak bu ortamlarda bulunması görevini gerçekleştirir.

Havalandırma izolasyonu ise kanalların görevlerini uzun süre ve yüksek verimlilikle yerine getirmelerinde yardımcı olurlar.

Malzemenin dış etkenlere karşı korunmasını ve uzun süre dayanmasını sağlarlar.

Temiz hava kalitesinin sürekli olmasını sağlamada yardımcı olarak, dolaylı olarak insan sağlığını korumada yardımcı görevi üstlenirler.

Havalandırma Sistemlerinde Kullanılan Malzemeler

Havalandırma sistemleri için müşterilerimizin isteği doğrultusunda paslanmaz, galvaniz, demir gibi malzemeler seçilerek, proje durumu ve uygunluk gibi faktörler göz önünde bulundurularak her türlü havalandırma kanal imalatı ve montajı itina ile yapılmaktadır.