Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır

Ses İzolasyonu

Ses İzolasyonu Uygulamaları

Sanayi sektöründe yüksek ses zarar verebilir. Hem çalışanlara zarar verebilir, hem de iş kazalarına neden olabilir. Bu yüzden ses izolasyonu uygulamalarının yapılması gerekir.

Ses İzolasyonu Nedir

Kazan, boru, eşanjör ve diğer sanayi yapılarında kullanılan ses izolasyonu ile yapı uygulamalarında kullanılan ses yalıtımı farklıdır. Ama prensip olarak aynı işlevi yerine getirirler.

Burada amaç gürültüyü en aza indirmektir.

Özellikle sanayi sektöründe kullanılan cihazlar oldukça gürültülü olduğundan, kesinlikle yalıtıma tabi tutulmalıdırlar. Bu tür cihazların yalıtım işlemine ses izolasyonu adı verilir.

Neden Yapılır

Kazan yapıları, vanalar ve sanayi de kullanılan makinelerle ilgili yapılan ses izolasyonu, tamamen insanı yüksek gürültüden korumak için gerçekleştirilir. Uluslar arası standartlara göre insanlar, 100-10.000 Mhz aralığındaki ses frekanslarına karşı hassastırlar. Bu değer 80 dB (Desibel) karşılık gelir. Yani bu ses aralığı kulağa son derece zararlıdır.

Ayrıca yüksek sesin olduğu ortamlardan insan psikolojisi olumsuz olarak etkilenmektedir.

Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır

Diğer yalıtım işlerinde olduğu gibi makine odası ve gürültünün çok olduğu sanayi işletmelerinde ses izolasyonu nasıl yapılır işlemi fizibilite çalışmaları ile başlar. Çünkü ses yalıtımı için ne kadar malzeme kullanılacağı ve nasıl bir yol izleneceği ile ilgili planlamanın yapılması gerekir.

Fizibilite çalışmasından sonra gerekli sarf malzemeler uygulama alanına taşınır. Genel olarak çok gürültüye sahip makineler üzerinde çalışılır. Birçok durumda, makine dairesinin kendisi ya da gürültüye neden olan makinenin bulunduğu ortamda izolasyon işlemine tabi tutulur.

Öncelikle makinelerden yalıtıma başlanır. Daha sonra makinenin bulunduğu ortam yalıtılır. Makine ses izolasyonu, aynı zamanda makinen gereğinden fazla titreşmesine de engel olur. Çünkü makinenin belirli bir alanda sabit olarak çalışması gerekir.

Avantajları Nelerdir

Ses izolasyonu avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Fazla titreşimi engelleyerek, makinelerin verimli çalışmasını sağlar.
  • Uzun ömürlüdür.
  • Montajı ve demontajı kolaydır.
  • Kısa sürede kendisini amorti eder.
  • Ses izolasyonu sayesinde ortamdaki gürültü %70 oranında engellenmiş olur. Böylelikle insan sağlığına ve psikolojisine zararlı olan ses büyük oranda engellenmiş olur.

Hangi Malzemeler Kullanılır

Bariyerli akustik sünger adı verilen malzemeler, makinelerdeki ses yalıtımı için kullanılır. Bu malzeme yoğundur ve yüksek oranda gürültüyü engeller. Ses yalıtım malzemesi olarak idealdir.

Birçok makinenin farklı özellikleri mevcuttur. Dolayısıyla oluşturdukları ses dalgaları da farklıdır. Ses izolasyonu malzemesi seçilirken, oluşan gürültüye engelleyecek nitelikteki malzemeler kullanılır.

Mesela bazı durumlarda makine odasının etrafında yalıtım malzemelerinin yanı sıra kabin yapıları da yerleştirilebilir. Böylelikle hem koruma sağlanır, hem de ses yalıtımına yardımcı olunur.

EPDM ses kesici bariyer adı verilen malzemeler, makine odasındaki gürültüleri engellemek için kullanılır. Bariyerli sünger ya da süngerpan adı verilen malzemelerde makinelerdeki gürültüyü engellemek için kullanılır. Bu malzemeler makinenin hem bazı iç bölgelerinde, hem de dış bölgelerinde kullanılır.

Yukarıda saydığımız malzemeler, en iyi ses yalıtım malzemesi olarak değerlendirilebilir.

Nerelerde Kullanılır

Ses yalıtım malzemeleri sanayi yapılarında sıklıkla kullanılır. Ayrıca inşaat sektöründe de kullanılır. Özellikle stüdyo tarzı mekanlarda gürültünün dışarıya çıkmasını engeller.

Fabrikalardaki makine odalarındaki gürültüyü kesmek için de ses yalıtım malzemeleri tercih edilir.

Disko, birçok iş yeri, yurt ve kafe gibi alanlarda da ses izolasyonu malzemeleri kullanılır.

Yani kısacası gürültünün insan sağlığına zararlı etkilerini gidermek, iç ortamdaki gürültünün dış ortama geçmesini engellemek için ses yalıtım malzemeleri kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir