İzolasyon Çeşitleri

İzolasyon Çeşitleri

İzolasyon Çeşitleri

SICAK İZOLASYON

Sıcak izolasyon; sıcaklığı 40 santigrat derece ile 1.250 santigrat derece arasında değişen ortamlarda farklı metotlar kullanılarak yalıtım sağlanması anlamına gelmektedir.

Sıcak izolasyon uygulanırken; yüzeyin genişlik seviyesi ve akışkanın sıcaklık derecesi son derece önem arz etmektedir. Ayrıca izolasyon yapılacak boru, yüzey ya da tank gibi sistemlerin çeşitli hava şartlarına maruz kalması, açık veya kapalı ortamlarda bulunması gibi etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sayede yalıtım için cam yünü, kaya yünü, seramik yünü, cam köpüğü, poliüretan, elastomerik kauçuk gibi ürünlerden en uygun olanı seçilir ve uygulanır.

Tank ve boru gibi yüzeyler de alüminyum, paslanmaz çelik, galvaniz ya da pvc gibi kaplamalar ile kaplanır ve bu sayede yalıtım yapılan yüzeylerin hem direnci artırılmış hem de bu yüzeylere buhar direnci kazandırılmış olur.

Sıcak izolasyon uygulaması; çimento sanayi, termik santraller, kimyasal üretim tesislerinde uygulandığı gibi, buhar tesisatlarında, soğutma kulelerinde, çatı ve zeminlerde de sıkça kullanılan en ideal yöntemdir.

SOĞUK İZOLASYON

Soğuk izolasyon terimi, sıcaklığı -20 C İLE +45 C arasında olan ortamların çeşitli yöntemler kullanılarak izole edinmesini tanımlamaktadır.

Başlıca soğuk izolasyon uygulama alanları;

  • Petrokimya, Kimya
  • merkezi Soğutma Sistemleri
  • Donmuş Gıda
  • Oksijen, Azot
  • Karbondioksit
  • Azot Stoklama
  • Taşıma Tankları
  • Hidrojen
  • LNG Tesisleri Boru ve Ekipmanları
  • Poliüretan ve AEROGEL

Ses İzolasyonu

Tesislerde sıcak ve soğuk akışkanın geçtiği tüm hat ve ekipmanlarına yapılmaktadır. Kazan kızgın yağ boruları ısı ızolasyonu Taş yünü üzeri sac kaplama. Enerji tüketimi yoğun olarak; petrokimya, gemi sanayi, kağıt, gıda, entegre, demir-çelik, vb sektörlerde bulunan endüstriyel tesislerde izolasyon özellikle buhar hatları, kızgın yağ hatları, sıcak su hatları, kazan ve bacaları, eşanjör, tank, vb. boru hatları ve ekipmanlarına taş yünü, seramik battaniye vb izolasyon yapılmaktadır. Aynı şekilde; sadece sıcak hatların değil, azot karbondioksit vb. akışkanların bulunduğu boru ve ekipmanlar için de soğuk izolasyon uygulanmaktadır. Soğuk izolasyon uygulanmasındaki amaç; yoğuşmayı, buzlanmayı (karlanma) önlemek ve boru hattının yada ekipmanın içindeki akışkanın ısınmasını engellemektir.

Sıcak izolasyon uygulamasında yüzey genişliği, akışkan sıcaklığı ve yalıtım yapılacak boru ve tank gibi sistemlerin kapalı alan ve dış hava şartlarına maruz olması gibi faktörler göz önüne alınarak kullanım alanına göre cam yünü, taş yünü, seramik yünü vb ürünlerden uygun olan seçilir.

Paslanmaz, galvaniz, demir gibi müşterinin isteği veya işin durumu gibi faktörleri göz önümde bulundurularak her türlü kanal imalatı ve montaji yapılmaktadır.

Boru, tank ve ekipmanların izolasyonu yapılmış dış yüzeyleri alüminyum, paslanmaz, galvaniz vb gibi kaplamalar ile kaplanarak sisteme mukavemet ve buhar direnci kazandırır.

Sıcak izolasyon uygulamaları, gemiler, sanayi kuruluşları, fabrikalarda kalorifer ve Boiler kazanlarında buhar devreleri, sıcak su devreleri, kızgın yağ devreleri, soğuk su devreleri, amonyak devreleri, glikol devreleri, LPG tankları, LNG tankları ve ekipmanları, soğutma kuleleri, ısıtma – kurutma fırınları ve ekipmanları izolasyon gereksinimi olan işlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir