Tesisat Yalıtımı

Tesisat Yalıtımı

Tesisat Yalıtımı

Amacı ne olursa olsun tüm yapıların ısıtma ve soğutma işlemlerinde kullanılan tesisatların, bakımının ve yalıtımının yapılması gerekir. Tesisat yalıtımı, işlem yapıldığı ekipmanın dış ortama karşı korunması işlemidir.

Tesisat Yalıtımı Nedir

Sıcak ve soğuk akışkanları taşıyan tüm boruların yalıtımına verilen addır. Tesisat yalıtımı işlemini iki grupta değerlendirebiliriz.

Sıcak Su Tesisatı Yalıtımı

Havalandırma kanalları ve diğer malzemelerle üretilen boruların içinden geçen sıcak akışkanların ısı veriminin korunması işleminin adıdır. Sıcak su tesisatı yalıtımı denilince genelde akla, binalardaki kalorifer tesisatı gelir. Çünkü genelde bu alanda yalıtım gerçekleştirilir.

Ancak sanayi alanında kullanılan boruların içinden yalnızca sıcak su değil, kızgın yağ ve diğer sıcak akışkanlarda geçer. Bu akışkanların amacı yalnızca ısı vermek değil, aynı zamanda enerji üretmektedir. Dolayısıyla dış etkenlerden kaynaklanacak ısı düşmelerinin engellenmesi gerekir.

Soğuk Su Tesisatı Yalıtımı

Tıpkı sıcak su tesisatında olduğu gibi, soğuk su tesisatı yapılarında da yalıtım önemli bir unsurdur. Genel olarak binalardaki soğuk su tesisatları üzerinde yalıtım işlemi gerçekleştirilir.

Soğuk su tesisatı genel olarak sanayi alanında soğutma amacıyla kullanılır.

Neden Yapılır

Isı veriminin sağlanması ve kayıplar yaşanmaması amacıyla tesisat yalıtımı işlemi gerçekleştirilir.

Soğutma işlemi için imal edilen borularda da, akışkanın ya da suyun belirli bir soğukluk derecesinde kalması için yalıtım işlemi uygulanır.

Nasıl Yapılır

Tesisat ceketi ya da yalıtımı işlemi, keşif uygulaması ile başlar. Yalıtım işleminde genelde;

  • Cam yünü,
  • Taş yünü,
  • Havalandırma kanalları,
  • Kauçuk köpüğü
  • Yüksek direnç gösteren cam yünü

Gibi malzemeler kullanılır.

Keşif işleminde ne kadar malzeme gideceği, kaç personel çalışacağı ve uygulamanın ne kadar zaman alacağı gibi unsurlar belirlenir.

Daha sonra uygulama işlemine geçilir. Önce tesisat borularının yalıtımı yapılır. Daha sonra bu boruların bağlı olduğu kazan ya da boyler gibi yapıların yalıtımı gerçekleştirilir.

İşlem tamamlandıktan sonra, tüm yapılan çalışmalar son bir kez kontrol edilir. Daha sonra iş, müşteriye teslim edilir.

Avantajları Nelerdir

Tesisat izolasyonu aşağıdaki faydaların elde edilmesini sağlar:

  • Yönetmeliğine ve tekniğine uygun yapıldığında tasarruf yapılabilmesini sağlar.
  • Kış aylarında daha iyi ve verimli ısınma sağlar.
  • Tesisatların korozyona ve aşınmaya karşı yıpranmasını engeller.
  • Yakıt tüketimini azaltır. Bu yönüyle çevre ile dosttur.
  • Daha az enerji ve daha fazla verim ile ülke ekonomisine katkı sağlar.
  • Tesisat etrafında çalışan personelin korunmasını sağlar.
  • Tesisattan kaynaklanan seslerin dış ortama geçmesi engellenir. Yani gürültü kirliliğinin önüne geçilmiş olur.
  • Tesisatın titreşiminden kaynaklanacak yapı bütünlüğüne verilebilecek zararlar önlenmiş olur.
  • Yalıtım uygulaması yangın hatlarında, alevlerin diğer bölümlere daha geç ulaşmasını sağlayacak böylece tahliyenin daha hızlı ve kolay yapılabilmesine olanak verecektir.

Nerelerde Kullanılır

Tesisat yalıtımı başta sanayide kullanım alanı bulur. Daha sonra ısınma ve soğutma ihtiyacı duyulan tüm yapılarda kullanılır.

Tesisat yalıtımı, tüm dikey ve yatay taşıyıcı borularda kullanılabilir. Özellikle dış ortamda bulunması gereken boruların korunmasında etkili bir yöntemdir.

Tesisat yalıtımı, yapıların kazan dairelerinde bulunan borulardaki ısı kaybını engeller.

Soğutma ünitelerinin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Özellikle klima santrallerinde ısı transferi sağlayan borulardaki ısı kaybını engeller. Ayrıca ısının belirli bir düzeyde kalmasına yardımcı olur.

Tesisat yalıtımı, havalandırma kanallarındaki sesin ve titreşimin azaltılmasına yardımcı olur. Böylece dış ortamda gürültü kirliliği engellenmiş olur. Özellikle Rezidans ve AVM gibi yapılarda oldukça yararlıdır.

Hastane, AVM, kamu binaları ve bunun gibi büyük tesisatlardaki yangın tesisatlarında ve koridorlarında kullanılır. Böylece yangının dış ortama yayılması geciktirilmiş olur.

Tesisat Yalıtımı” te bir düşünce

  1. Pingback: Havalandırma Saç Kaplama - İSM

Yorumlar kapalıdır.